duminică , martie 3 2024
Home / Diverse / Accesorii Pentru Vin

Accesorii Pentru Vin

Printre accesorii pentru vin utile se numara si decantorul?

In mod evident, persoanele carora le place sa deguste vinul, stiu care accesorii pentru vin sunt utile. Aceste persoane cunosc toate accesoriile, inclusiv decantorul, despre care vom discuta in randurile de mai jos.

In cazul in care nu aveti foarte multe cunostinte cu privire la acest accesoriu pentru vin, dar doriti sa va informati, cu siguranta merita sa cititi pana la final. Si daca stiti ce este si ce rol are decantorul, puteti citi pentru a va completa bagajul de cunostinte.

Accesorii pentru vin: Ce este si ce rol are decantorul?

In lumea pasionatilor de vin, ritualul decantarii este la fel de venerat ca si buchetul unui Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon bine imbatranit. Procesul de decantare a vinului presupune transferul cu atentie din sticla sa intr-un decantor, permitandu-i sa respire si sa-si sporeasca aromele si aromele.

Deblocarea intregului potential al unei sticle de vin necesita adesea aerare, iar decantorul asigura o aerare mai lenta si mai controlata, in special pentru vinurile mai vechi cu sedimente.

Accesorii Pentru VinDecantarea vinului serveste un scop practic. Cand o sticla de vin a imbatranit o perioada considerabila (in special vinurile mai vechi, de epoca ), sedimentele se pot acumula, afectand claritatea si gustul lichidului.

Sedimentul este lasat in urma in sticla, turnand usor vinul intr-un decantor, rezultand o experienta de baut mai lina si mai placuta.

In plus, decantarea expune vinul la oxigen, proces care poate ajuta aromele si aromele sa evolueze si sa se intensifice. Acest lucru este deosebit de benefic pentru vinurile mai tari, permitandu-le sa se inmoaie si sa devina mai accesibile.

Tipuri de decantoare

Acum ca ati aflat ce sunt aceste accesorii pentru vin si ce rol au, cu siguranta trebuie sa stiti si de cate tipuri sunt acestea. Exista asadar, decantoare de vin clasice din sticla. Acestea sunt decantoarele prin excelenta pe care si le imagineaza majoritatea oamenilor.

Sunt vase elegante, curbate, concepute pentru a tine o sticla intreaga de vin. Ele vin in diverse forme si dimensiuni, fiecare conceputa pentru a spori diferite tipuri de vinuri.

Exista decantoare de aerare, care au o baza larga si un gat ca o palnie care promoveaza o aerare viguroasa pe masura ce vinul este turnat in ele. Sunt ideale pentru vinurile rosii indraznete care necesita aerare pentru a-si deschide aromele complexe.

Cand vine vorba despre asemenea accesorii vin, exista decantoare cu doua camere. Aceste decantoare inovatoare au doua compartimente, permitand aerarea si separarea de sedimente simultan.

Sunt excelente pentru vinurile mai vechi care necesita o manipulare atenta pentru a evita deranjarea sedimentelor.

Nu in ultimul rand, exista si decantoare artistice. Acestea sunt accesorii ideale pentru cei care apreciaza atat forma, cat si functia acestor accesorii.

Decantoarele artistice sunt o fuziune de estetica si utilitate. Ele vin adesea in forme si modele neconventionale care se dubleaza ca piese de conversatie.

Alegerea decantoarelor

Alegerea unor astfel de accesorii pentru vin, poate fi o misiune dificila pentru cei care nu sunt cunoscatori ai vinurilor si nu cunosc accesoriile.

Exista cativa factori care necesita mare atentie, pentru a face o alegere inspirata. In primul rand, conteaza foarte mult tipul decantorului, pentru ca dupa cum ati vazut mai sus, exista mai multe tipuri de decantoare.

Aceste accesorii pentru vin sunt confectionate din diferite materiale (sticla, cristal fara plumb), si au marimi si forme diferite. In functie de acest aspect, este influentata si usurinta de curatare a acestora.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont si de gama de preturi a acestor accesorii. Exista atat decantoare de ultima generatie, cat si care au preturi mai accesibile.

Close